Η Καλοσκοπή βρίσκεται στο νομό Φωκίδος στην οροσειρά της Γκιώνας με 335 κατοίκους και σε υψόμετρο 1040 μ. Διοικητικά το χωριό ανήκει στον δήμο Γραβιάς. Το πρώτο όνομά του ήταν Κουκουβίτσα. Το νέο όνομα έλαβε από την "καλή σκοπιά", αντικρύζοντας από ψηλά τον γύρω ευρύ ορίζοντα. Το χωριό βρίσκεται στο μέσο πυκνού δάσους από υψηλόκορμα έλατα, ενώ στη νότια πλευρά το δάσος της πλαγιάς της Λυρίτσας με τα πλατύφυλλα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές, τις κερασιές και τις μηλιές συμπληρώνουν το καταπράσινο τοπίο.

Η Καλοσκοπή διαθέτει άφθονα πηγαία νερά που ξεχειλίζουν τις πέτρινες γουβωτές κρήνες και ποτίζουν τους περιποιημένους κήπους των σπιτιών. Τα πηγαία νερά, το υγιεινό κλίμα και τα ωραία της τοπία καθιστούν την Καλοσκοπή ιδεώδη τόπο παραθερισμού.

Η Παύλιανη λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Το δε χωριό αρχικά ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία πιο κάτω, εκεί περίπου που τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.

Η Παύλιανη, ωστόσο, ως τοποθεσία, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Κοντά στο σημερινό χωριό και σε 1.800 υψόμετρο υπάρχουν τα ερείπια από τον αρχαίο ναό που ήταν αφιερωμένος στο μυθικό ήρωα Ηρακλή. Πρόκειται για τον τόπο όπου λυτρώθηκε ο Ηρακλής από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας πάνω στην πυρά και έγινε ημίθεος με την επέμβαση του Δία.

Σε υψόμετρο 1.200 μέτρα και απόσταση 195 χλμ από την Αθήνα, 45 χλμ από τη Λαμία, 6 χλμ από τη Παύλιανη, το καταφύγιο Βρύζες αποτελεί σημείο συνάντησης, οργάνωσης, εκκίνησης και τερματισμού, των καλοκαιρινών και χειμερινών εξορμήσεων στις βουνοπλαγιές και τα οροπέδια της Οΐτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων. (τo Καταφύγιο: Βρύζες : Οΐτη)

Στο καταφύγιο Βρύζες δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο πάρκο περιπέτειας. Με μια σειρά δυσκολιών, δοκιμάζονται οι δεξιότητες και το θάρρος του επισκέπτη με κλιμάκωση της δοκιμασίας από απλή αναρρίχηση στο ραπελ και το flying fox .


Ο συνδυασμός της δραστηριότητας στο νέο πάρκο με τα ποδήλατα το trekking αλλά και η έναρξη ιππασίας με βόλτες στο δάσος, ολοκληρώνουν την εμπειρία της επίσκεψης στο βουνό το καλοκαίρι.


Η Οίτη ύψους 2.152μ. είναι ένα από τα ωραιότερα Ελληνικά βουνά, με θαυμάσια απέραντα ελατοδάση. Στα γυμνά μέρη σχηματίζονται όμορφα λιβάδια γεμάτα σπάνια αγριολούλουδα. Σε μια από τις κορφές του βουνού, που λέγεται Πυρά, τέλειωσε με τραγικό τρόπο τη ζωή του ο μυθικός ήρωας Ηρακλής.. Η Οίτη βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Η Γκιώνα, με χαρακτήρα καθαρά αλπικό, βρίσκεται στο κέντρο του νομού Φωκίδας βορειοδυτικά από την κοιλάδα της Άμφισσας, αποτελεί τμήμα της νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου και ενώνεται με τον Παρνασσό ανατολικά, με τα Βαρδούσια όρη δυτικά και με την Οίτη στα βόρεια. Στα νότια ενώνεται με το χαμηλό σύμπλεγμα λόφων που ονομάζονται Όρη Λιδωρικίου. Είναι ένα βουνό με αδρό και ξεκάθαρο ανάγλυφο, με βαθιές χαράδρες, ρεματιές και ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές που το κάνουν δύσβατο ενώ διαθέτει την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, την Πλάκα της Συκιάς, με υψομετρική διαφορά 1.100 μέτρα περίπου.

Βαρδουσία:"Το Μέγιστον Όρος" σύμφωνα με τους αρχαίους, ένα μεγαλόπρεπο βουνό 2.485 μέτρα, σπαρμένο με άγριες βραχοκορφές γεμάτες προκλήσεις για τους ορειβάτες, ένα από τα λίγα στη χώρα μας με αληθινό αλπικό χαρακτήρα.

 

 

vista1

vista_label

ΠΑΥΛΙΑΝΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ ΦΩΚΙΔΟΣ
Τ.Κ. 330 57

Τηλέφωνα Επικοινωνίας :

Κινητό: 6946333833


Email: DrYianni@yahoo.com


polyclinic_label

Διαβάστε περισσότερα:

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Euro2day in life

Για πληροφορίες δρομολογίων πλοίων και διαθεσιμότητα εισιτηρίων, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.greekferries.gr

Port Macquarie Accommodation ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Best Free Hit Counters

Port Macquarie Accommodation